Kutia wigilijna z pęczakiem i bakaliami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Kasza jęczmienna, pęczak
200g Mak niebieski
300ml Mleko spożywcze, 2% tł. 1 i 1/4 szklanki
40g Syrop klonowy 4 łyżki stołowe
10g Masło extra 1 łyżka stołowa
2g Aromat migdałowy
100g Orzechy włoskie około 25 sztuk
60g Rodzynki sułtańskie 4 łyżki stołowe
100g Morele suszone ok. 10 sztuk
48g Żurawina suszona 4 łyżki stołowe
50g Migdały, płatki 5 łyżek stołowych

Wart. odżywcza / 100g

261
Energia
8g
Białko
28g
Węgl.
16g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Kutia wigilijna z pęczakiem i bakaliami

Kuchnia:

    Kutia to potrawa wywodząca się z dawnej kuchni kresowej. Na tradycyjnym stole wigilijnym komponuje się jako jedna z 12-stu dań. Pełna słodkości i bakalii, tradycyjnie podawana z obtłuczoną pszenicą. Dziś prezentujemy Wam naszą wersję, z pęczakiem w roli głównej.

    • 40 minut
    • Porcje 12
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: W osolonej wodzie ugotuj kaszę pęczak według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu. Ostudź.

    KROK 2: W drugim garnku zagotuj mleko. Dodaj do niego suchy, mielony mak i dokładnie wymieszaj. Mieszaj do momentu, aż mak wchłonie cały płyn.

    KROK 3: Następnie dodaj masło, aromat migdałowy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki namoczone wcześniej we wrzątku, posiekane morele suszone, żurawinę suszoną i płatki migdałów. Wymieszaj. Na koniec dodaj syrop klonowy i raz jeszcze połącz wszystkie składniki.

    KROK 4: Ugotowaną kaszę wymieszaj w dużej misce z przygotowaną masą makową. Przełóż do ładnych salaterek. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 11 959 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Gryczane placuszki z mandarynką i syropem klonowym
    następny
    Kasza jaglana z pieczarkami i jarmużem

    Dodaj Komentarz