Sposób przygotowania:
KROK 1: Zmiel, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną w młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: W dość dużej misce umieść obrane i rozdrobnione na mniejsze kawałki bardzo dojrzałe banany. Wybij do nich jaja, sól, dodaj olej kokosowy, ksylitol, a także ziarenka z przekrojonej na połówki laski wanilii. Dodaj przyprawy i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego na gładką masę.
KROK 3: Do masy przesiej mąkę jaglaną oraz mąkę kokosową wymieszane z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką dodatkowo, specjalnie napowietrzając całą masę.
KROK 4: Orzechy włoskie posiekaj na dość drobne kawałki i dodaj je do masy bananowej. Ponownie wymieszaj.
KROK 5: Tak przygotowane ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Na górze posyp je sezamem. Wyłóż w równych odstępach masło orzechowe i za pomocą drewnianego pateczka spróbuj wmieszać je nieco w masę.
KROK 6: Ciasto wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 60 minut lub do uzyskania efektu tzw. „suchego patyczka”.
*1 porcja waży około 130g
Smacznego!
10 Comments Ukryj Komentarze
Nie widzę momentu dodania masła orzechowego, wymienionego w składnikach. Natomiast w składnikach brak orzechów włoskich, które potem należy posiekać
Orzechy włoskie faktycznie się zawieruszyły, dlatego już wszystko uzupełniłam.
W przypadku masła, wszystko opisuje krok 5 – „Wyłóż w równych odstępach masło orzechowe i za pomocą drewnianego pateczka spróbuj wmieszać je nieco w masę.” Daj znać, jak Ci smakuje! 🙂
Czy masz zdjęcie środka chleba?
Niestety, za szybko został zjedzony! 🙂
A czy mozna białka ubic osobno i dodac do calosci?? Moze bedzie bardziej puszysty?
Wszystkie osobiste modyfikacje zupełnie zalecane! 🙂 Daj znać jak wyszło, bo sama jestem ciekawa 🙂
Czy ten chlebek nie jest bardziej ciastem?
Zdecydowanie bardziej przypomina ciasto, lecz z zewnątrz prezentuje się jak oryginalny, okazały bochenek 🙂
Czy jajka można zastąpić np mielonym siemieniem z wodą?
Jak najbardziej ! Twój chlebek będzie wtedy wegański 🙂