Zdrowe, gryczane ciasto marchewkowe

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Kasza gryczana, sucha
4 łyżeczki Ksylitol
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Soda oczyszczona
1 szczypta Sól himalajska, różowa
2 łyżeczki Cynamon mielony
1 łyżeczka Kardamon
1 łyżeczka Imbir, suszony
1 szczypta Gałka muszkatołowa, mielona
1 szklanka Sok jabłkowy, 100% 240ml
1 szklanka Mleko migdałowe
1 sztuka Laska wanilii
230g Marchew 2 szklanki startej marchewki
3 łyżeczki Sok z cytryny

Wart. odżywcza / 100g

166,6
Energia
5,3g
Białko
37g
Węgl.
1,6g
Tłuszcze
3,8g
Błonnik

Zdrowe, gryczane ciasto marchewkowe

Kuchnia:

    Któż by nie chciał bezkarnie przekąsić czegoś słodkiego? Dzisiejszy przepis daje nam tę możliwość. Jest przepyszne, słodziutkie, a do tego pełnowartościowe i odżywcze. Może być z powodzeniem spożywane nie tylko przez osoby odchudzające się, ale także to idealna propozycja dla alergików. Spróbujcie koniecznie! :)

    • 50 minut
    • Porcje 8
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    KROK 2: Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę. Możesz też poratować się gotowym produktem.

    KROK 3: W średniej misce wymieszaj ze sobą zmieloną kaszę gryczaną, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a także sól, cynamon, kardamon, imbir suszony i gałkę muszkatołową.

    KROK 4: W dużej misce wymieszaj sok jabłkowy (100%), mleko migdałowe i pestki z laski wanilii. Następnie dodaj do nich suche składniki i wymieszaj je ze sobą bardzo dokładnie.

    KROK 5: Na tarce o małych oczkach zetrzyj obraną marchew. Wymieszaj ją z sokiem z cytryny, następnie odsącz nadmiar soku. Marchewkę dodaj do reszty ciasta i wymieszaj.

    KROK 6: Przenieś ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.

    *Ciasto po upieczeniu możesz delikatnie polać syropem klonowym i udekorować gęstym jogutem greckim.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 8 630 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Muffinki z mango i żurawiną
    następny
    Bezglutenowy chlebek chrupki z nasionami chia

    11 Comments Ukryj Komentarze

    Dzień dobry:) Mam kilka pytań odnośnie przepisu: czy kasza ma być palona czy niepalona? Czy można użyć innego mleka roślinnego, np. kokosowego? I czy można zastąpić ksylitol np. syropem klonowym? Pozdrawiam:)

    Przepis zawiera kaszę gryczaną paloną 🙂 Jeśli chodzi o wybór mleka, to właściwie można użyć dowolnego, ulubionego. Słodzidło jest właściwie dowolne, możesz użyć syropy klonowego, z agawy, czy nawet trzcinowego cukru 🙂

    Jeśli w przepisie jest 300 gram kaszy gryczanej a chciałabym użyć mąki gryczanej to jaką ilość muszę mieć też 300 gr

    Dodaj Komentarz