Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj kruche ciasto: Wszystkie mąki wymieszaj a następnie posiekaj razem z zimnym masłem. W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
KROK 2: Przygotuj nadzienie: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj mrożony szpinak i poczekaj aż się rozmrozi. Odparuj nadmiar wody, dopraw gałką muszkatołową i sporą ilością soli.
KROK 3: W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko, śmietankę, jaja, starty ser, tymianek, sól i pieprz.
KROK 4: Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 10 minut. Następnie wyłóż przygotowanym szpinakiem, zalej masą jajeczną i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
Smacznego!
15 Comments Ukryj Komentarze
Poproszę o proporcje składników do tarty ze szpinakiem
Wszystko jest po lewej stronie w zakładce „składniki” 🙂
mogę pominąć mąkę jaglaną i dać więcej innej? 😀
Jasne, modyfikuj do woli tak jak lubisz, a potem pochwal się efektem! 🙂
Ile sztuk jaj wazy 150gr?
Są to 3 średnie sztuki 🙂
Mowa tu o 3 sztukach 🙂
Czy mąkę jaglaną można zastąpić ryżową lub pszenną? Jeśli tak to ile gramów?
Jeżeli chodzi o ryżową, to proporcje pewnie będą podobne. W przypadku pszennej być może będziesz potrzebowała jej 1-2 łyżki więcej, ponieważ jest nieco lżejsza niż pozostałe. Spróbuj poeksperymentować 🙂
Mam tylko mąkę jaglaną i pszenną, w jakich proporcjach je użyć?
Proponuję 70g mąki jaglanej i resztę pszennej 🙂
A czy można zastąpić czymś bardziej dietetycznym mąkę pszenną i śmietankę 30%?
Możesz zwykłą mąkę pszenną zamienić na orkiszową (zachowuje się identycznie jak pszenna), a śmietankę zamień na gęstą część mleka kokosowego.
Zdecydowanie moje ulubione danie ktore stalo sie inspiracja do kolejnych tart – dodalam inne warzywa do szpinaku albo pozmienialam maki do tarty efekt zawsze ten sam – tarta znika w mgnieniu oka ? dziękuję za takie super przepisy ?
Pani Ewelino, cieszę się niezmiernie, że ten przepis posłużył za inspirację ddo dalszych kuchennych działań! Oby tak dalej! 🙂