Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masło posiekaj wraz z mąką kukurydzianą, mąką pełnoziarnistą, jaglaną i solą. Dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.
KROK 2: Buraki umyj i obierz, pokrój w plasterki i wymieszaj z oliwą z oliwek. Następnie wyłóż je równomiernie na pergaminie, przypraw solą i pieprzem i piecz w 180 st. przez ok. 25 minut.
KROK 3: Spód tarty wyjmij z lodówki i podpiecz ok. 15 minut. Przez ten czas wymieszaj jaja z mlekiem i dodaj pokruszony ser i przeciśnięty przez praskę czosnek.
KROK 4: Podpieczony spód wyłóż plastrami buraków. Zalej masą jajeczną i przypraw pieprzem. Piecz ok. 35 minut, na złoty kolor.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Jaka wielkość blaszki? Ja mam dość mała tortownice
Blaszka miała wymiar 28 cm. Ty możesz zrobić w mniejszej, wtedy tarta będzie nieco wyższa. Możesz też zmniejszyć ilość składników proporcjonalnie do różnic w wymiarach blaszek 🙂