Sposób przygotowania:
KROK 1: Świeże śledzie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie mocz w misce z dodatkiem wody i mleka przez całą noc (około 12-14 godzin). Po tym czasie pokrój je w drobną kostkę.
KROK 2: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj ją według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Przestudź.
KROK 3: Ugotuj jajka na twardo w gotującej się wodzie przez około 8-10 minut, ostudź je przelewając zimną wodą. Pokrój je w kostkę.
KROK 4: Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałeczki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj. Przełóż do odcieknięcia na sitko.
KROK 5: Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj majonez pomieszany z jogurtem naturalnym i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 6: Sałatkę śledziową przełóż do ozdobnej salaterki. Na sam koniec udekoruj ją natka pietruszki.
Smacznego!