Sałatka śledziowa z kaszą gryczaną i pomarańczą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Kasza gryczana niepalona, sucha 1 szklanka
500g Śledź, świeży ok. 5 średnich filetów śledziowych
80g Cebula 1 średnia sztuka
240g Pomarańcza 1 szklanka
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
180g Ogórek kwaszony 3 sztuki
1g Sól himalajska, różowa 1 sztuka
3g Pieprz czarny 3 sztuki
25g Majonez 1 łyżka stołowa
50g Jogurt naturalny 2% tł. 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

331
Energia
21g
Białko
30g
Węgl.
15g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Sałatka śledziowa z kaszą gryczaną i pomarańczą

Kuchnia:

    Kolejna, kaszowo-świąteczna, niesamowicie prosta propozycja na domową sałatkę śledziową. Pełnowartościowa i treściwa, będzie świetnym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba z żurawiną. O świąteczny klimat sałatki oprócz śledzi dba.... pomarańcza! Smacznego :)

    • 30 minut
    • Porcje 6
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Świeże śledzie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie mocz w misce z dodatkiem wody i mleka przez całą noc (około 12-14 godzin). Po tym czasie pokrój je w drobną kostkę.

    KROK 2: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj ją według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Przestudź.

    KROK 3: Ugotuj jajka na twardo w gotującej się wodzie przez około 8-10 minut, ostudź je przelewając zimną wodą. Pokrój je w kostkę.

    KROK 4: Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałeczki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj. Przełóż do odcieknięcia na sitko.

    KROK 5: Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj majonez pomieszany z jogurtem naturalnym i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj.

    KROK 6: Sałatkę śledziową przełóż do ozdobnej salaterki. Na sam koniec udekoruj ją natka pietruszki.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 719 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Bezglutenowy makowiec z kaszą jaglaną
    następny
    Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z sosem z tahini

    Dodaj Komentarz