Rolada z indyka z nadzieniem gryczano-dyniowym

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1000g Mięso z piersi indyka, bez skóry
500g Dynia
100g Kasza gryczana, sucha
ok. 25 sztuk Orzechy włoskie 100g
ok.10 sztuk Pomidor suszony 70g
2 łyżeczki Zioła prowansalskie
4 szczypty Sól himalajska, różowa
6 szczypt Pieprz czarny
1 szklanka Cydr jabłkowy 240 ml

Wart. odżywcza / 100g

281
Energia
29,2g
Białko
24g
Węgl.
9g
Tłuszcze
3,5g
Błonnik

Rolada z indyka z nadzieniem gryczano-dyniowym

Kuchnia:

    Oryginalna propozycja na uroczysty i efektowny obiad. Mięso skąpane w cydrze jabłkowym jest miękkie i bardzo soczyste, a nadzienie z dodatkiem posiekanych orzechów smacznie chrupie w trakcie konsumpcji. Kasza gryczana wzbogaca danie w lekko goryczkową nutę oraz zwiększa wartość odżywczą. Udowadniamy że zdrowe może być również smaczne :)

    • 100 minut
    • Porcje 8
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Dynię pokrój na dość cienkie ćwiartki, posól je, dodaj pieprz i zioła prowansalskie, ustaw poszczególne kawałki skórą do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 30-35 minut lub do miękkości.

    KROK 2: W małym rondelku ugotuj kaszę gryczaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Odsącz.

    KROK 3: W tym czasie umieść filet z piersi indyka w foliowej torbie i rozbij je tłuczkiem na grubość około 0,5 cm. Następnie dopraw je z każdej ze stron solą i pieprzem.

    KROK 4: Upieczoną dynię obierz, a miąższ wrzuć do wysokiej miski. Zmiksuj go na gładką masę. Dorzuć ugotowaną kaszę gryczaną, drobno posiekane orzechy włoskie i suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    KROK 5: Wyłóż tak przygotowane nadzienie dyniowe na wcześniej rozbite piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń pierś w rulon i zwiąż sznurkiem, aby rolada zachowała kształt w trakcie pieczenia.

    KROK 6: Roladę przełóż do głębokiego naczynia żarooodpornego. Dno naczynia zalej cydrem jabłkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu, pokrój rolady na dość grube plastry

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 866 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Owocowa sałatka z mango, granatem i orzechami
    następny
    Amarantusanka z prażoną gruszką

    4 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz