Pulpeciki drobiowe z amarantusem i suszonymi pomidorami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

500g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 2 duże piersi
80g Pomidor suszony, w oleju 4 plastry
30g Amarantus ekspandowany 1 szklanka
10g Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżka
50g Cebula średnia sztuka
2g Sól biała szczypta
3g Pieprz czarny pół łyżeczki
15g Papryczka chili 1 mała sztuka
10g Zioła prowansalskie 2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

182
Energia
24g
Białko
9g
Węgl.
6g
Tłuszcz
2g
Błonnik

Pulpeciki drobiowe z amarantusem i suszonymi pomidorami

Cechy:
    Kuchnia:

      Amarantus ekspandowany, zwany również poppingiem to kolejny, oryginalny dodatek w kuchni. Mimo, że jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie, popularność zdobywa dopiero od niedawna. Stanowi nie tylko ciekawe wypełnienie potrawy, ale także uatrakcyjnia jej wygląd, tym razem – drobiowych pulpecików. Chociaż jego smak nie jest wyraźnie wyczuwalny, nie warto go pomijać, ponieważ zdecydowanie wzbogaca ich wartość odżywczą.

      • 40 minut
      • Porcje 5
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

      KROK 2: Pierś z kurczaka dobrze umyj, oczyść z błon, a następnie zmiel w elektrycznej maszynce do mięsa. Mieloną masę dopraw solą i pieprzem.

      KROK 3: Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Do mięsa dodaj amarantus, pomidory, cebulę i olej. Całość dobrze wyrób, dopraw ziołami i chili.

      KROK 4: Z masy formuj małe, lekko spłaszczone kotleciki i kładź je na blaszce. Gotowe wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut.

      *Gotowe pulpeciki możesz w oryginalny sposób podać na tagliatelle z marchewki – tak jak na zdjęciu. Dobrze smakują także z makaronem i sałatką, lub podawane na zimno z ostrą, pomidorową salsą.

      (Odwiedzony 2 003 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Ciasteczka z amarantusem i żurawiną
      następny
      Chrupiące krakersy z kaszą gryczaną

      Dodaj Komentarz