Pomarańczowe kopytka z batatów i kaszy jaglanej

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Bataty 1 duży
100g Kasza jaglana, sucha 1/2 szklanki
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
100g Mąka orkiszowa pełnoziarnista 2/3 szklanki

Wart. odżywcza / 100g

154
Energia
6g
Białko
29g
Węgl.
2g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Pomarańczowe kopytka z batatów i kaszy jaglanej

Cechy:
    Kuchnia:

      Oryginalny przepis na kopytka. Ich lekko słodkawy smak zawdzięczają dodatkowi batatów. Ugotowana kasza jaglana sprawia, że cała potrawa staje się bardziej odżywcza oraz sycąca. Warto spróbować :)

      • 60 minut
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Upiecz słodkiego ziemniaka w całości w skórce w piekarniku – żeby się szybciej piekł należy go ponakłuwać widelcem. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

      KROK 2: Wyjmij ziemniaka, osudź, a następnie obierz ze skórki i zmiksuj na gładkie pure, potrzebujesz 3/4 szklanki.

      KROK 3: Kaszę wrzuć do garnka i podpraż na sucho przez kilka minut, do momentu, aż zacznie wydawać orzechowy zapach, zalej 1 i ½ szklanki gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać, ani odkrywać podczas gotowania. Kiedy kasza będzie miękka, przemieszaj widelcem i odstaw do ostygnięcia – potrzebujesz 1 i ½ szklanki gotowanej kaszy.

      KROK 4: Pure z ziemniaków, kaszę, jajko i sól umieść w misce i dokładnie zblenduj. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj – odstaw na 15 minut.

      KROK 5: Stół lub stolnicę wysyp obficie mąką. Nabierz ok. ⅕ ciasta (trzeba to zrobić dużą łyżką bo ciasto będzie klejące) i wyłóż na stolnice – uformuj obtaczając w mące podłużny wałek, a następnie pokrój go na około 2 cm kawałki. Następnie na każdym kawałku odciśnij delikatnie wzorek widelcem (opcjonalnie). Czynność tę powtarzaj do momentu skończenia się ciasta.

      KROK 6: W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej kopytka i gotuj je w 2 partiach – ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

      *Podawaj na słodko lub na wytrawnie.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 5 583 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Gęste smoothie gryczane z orzechami
      następny
      Bananowa zapiekanka z kokosową nutą

      4 Comments Ukryj Komentarze

      Zrobiłam. Niestety trzymając się dokładnie proporcji skończyłam z ciastem zbyt rzadkim żeby z nich zrobić wałek 🙁 Musiałam dodać dużo mąki żeby zrobić coś, co w kształcie przypominało kopytka. Na szczęście smakowało 🙂 Może jest jakiś błąd w proporcjach?

      Aniu, starałam się zapisywać wszystkie proporcje zgodnie z tym, jakich użyłam ja. Jednakże może to kwestia batatów itp. Często jednak robiąc wszelkiego rodzaju kluski, kluseczki chłonność ciasta jest tak różna, że i tak często dosypuje więcej mąki lub dodaję więcej płynu niż w przepisie. Tak naprawdę należy dążyć do dobrej konsystencji, a ile użyjemy konkretnie wody, czy mąki, jest sprawą drugorzędną. Zapamiętaj i zapisz osiągnięte przez Ciebie proporcje. Będzie łatwiej następnym razem 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Dodaj Komentarz