Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj bulion warzywny. Obierz warzywa na włoszczyznę, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Dodaj do wywaru ziele angielskie i liść laurowy, przypraw do smaku solą i pieprzem i gotuj do uzyskania esencjonalnego, warzywnego wywaru. Po tym czasie, usuń ziele i liście laurowe.
KROK 2: Do gotującego się bulionu dodaj suszony tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietankę, dobrze rozmieszaj ją do momentu, aż nie będzie grudek, a następnie wsyp kaszkę kukurydzianą. Gotuj około 6-10 minut na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Gdy nieco spęcznieje i wchłonie cały płyn, zestaw garnek z ognia.
KROK 3: Tak ugotowaną kaszę kukurydzianą rozłóż dokładnie w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, a następnie (najlepiej nożem do pizzy) pokrój ją w średniej wielkości kwadraty o wymiarach około 5×5 cm.
KROK 4: Patelnię o dobrej powłoce teflonowej natłuść dokładnie ręcznikiem kuchennym zwilżonym w oleju rzepakowym. Pokrojone wcześniej kwadraty przekładaj oddzielnie na patelnię i smaż po około 1-2 minuty na każdą stronę.
Smacznego!