Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Płatki jaglane 55g
1/2 szklanki Kasza jaglana 80g
1 szt Jaja kurze surowe
0,5 sztuki Cukinia ok 100g
1 szt marchewka ok 60g
1/2 szt Cebula
1 ząbek Czosnek duży
1/2 łyżeczki Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
1 płaska łyżeczka Kminek mielony

Wart. odżywcza / 100g

304
Energia
11,7g
Białko
55g
Węgl.
5,2g
Tłuszcze
4,7g
Błonnik
Placki cukiniowe z kminkiem i kaszą jaglaną

Placki cukiniowe z kminkiem i kaszą jaglaną

Błyskawiczne i smaczne danie. Doskonale nadaje się jako przekąska na imprezy, a jeśli dodasz np. wędzoną rybę i jogurt bałkański otrzymasz pełnowartościowe danie obiadowe lub kolacyjne. Pssst! Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść dań smażonych, możesz uformować placuszki na pergaminie i upiec w 160*C. Smacznego!

  • 20 min
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Przekrój wzdłuż cukinię. Wydrąż łyżką gniazda nasienne, obierz marchewkę i zetrzyj z cukinię na dużym oczku. Dodaj do warzyw pół łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

KROK 2. Dokładnie odciśnij z nadmiaru wody na sitku zasolone wcześniej warzywa. Posiekaj drobno cebulę, przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnym oczku czosnek, dodaj do cukinii i marchewki.

KROK 3.  Do warzyw dodaj zmielone płatki jaglane, jajo (lub zamiast jaja zmielone siemię lniane  w wersji wegańskiej), ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaj pieprz i mielony kminek. Smaż placki tak jak najbardziej lubisz.

 

Smacznego! 🙂

(Odwiedzony 5 223 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Bezglutenowe, czekoladowe pancakes z batata
następny
Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną i gorgonzolą

4 Comments Ukryj Komentarze

Cześć! Placki można upiec w piekarniku, zalecamy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170*C na 20 min. Po tym czasie sprawdź czy się upiekły, jeśli nie to daj im więcej czasu. 🙂

Dodaj Komentarz