Omlet z komosą ryżową i szpinakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Ciecierzyca, nasiona suche 100g
1/2 szklanki Quinoa, komosa ryżowa, sucha 90g
1 garść Szpinak, świeży ok 25g
1 łyżka stołowa Len, nasiona 10g
1 szklanka Woda mineralna, niegazowana 240ml
Do smaku Sól himalajska, różowa
Do smaku Pieprz czarny
1 ząbek Czosnek duży
1/2 łyżeczki Musztarda
1/2 łyżeczki Kmin rzymski
1/2 łyżeczki Papryka ostra, mielona
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki Sok z limonki
1/2 sztuki Cebula czerwona 40g
2 łyżeczki Natka pietruszki, siekana

Wart. odżywcza / 100g

379,2
Energia
19,3g
Białko
64g
Węgl.
7,55g
Tłuszcze
12,4g
Błonnik

Omlet z komosą ryżową i szpinakiem

Kuchnia:

    Antyalegiczne omlety, które dumnie mogą spełniać rolę wytrawnych naleśników. Bez jaj, mąki pszennej i wielu innych, tak popularnych teraz alergenów. Na co dzień i od święta, zaintrygują swym kolorem waszych gości. Podajcie je tak, jak my lub użyjcie wyobraźni według Waszych upodobań. Smacznego!

    • Porcje 2
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Suchą cieciorkę zmiel z młynku do kawy na mąkę.

    KROK 2: Komosę ryżową przełóż na sito o małych oczkach i przepłucz chwilę pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu, gdy quinoa wchłonie cały płyn. Ostudź.

    KROK 3: Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki (mąkę z cieciorki, wystudzoną komosę ryżową, nasiona lnu, umyte liście szpinaku, wodę, sól, proszek do pieczenia, oraz przyprawy).Zblenduj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.

    KROK 4: Do zblendowanej masy dodaj pokrojoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.

    KROK 5: Na patelni naleśnikowej rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i rozprowadź ją po całej powierzchni. Następnie wylej 1 łyżkę wazową ciasta, smaż około 2-3 minut z jednej strony, a następnie przewróć placek na drugą stronę. Smaż jeszcze 1 minutę, do zrumienienia. Czynność powtarzaj do skończenia się ciasta.

    *Przed podaniem omlety możesz napełnić ulubionymi zgrillowanymi lub pieczonymi warzywami, hummusem lub pastą z avocado.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 3 400 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Lekka sałatka z komosą, jabłkiem i żurawiną
    następny
    Sezamowo-jaglany chleb śniadaniowy

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Wszystko zależy od wodochłonności mielonej ciecierzycy. Jeżeli masa jest zbyt płynna to omlet można upiec w piekarniku lub dodać mąkę 😉

    Dodaj Komentarz