Sposób przygotowania:
KROK 1: Uprażoną uprzednio kaszę jaglaną ugotuj do miękkości według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. Odstaw ja do ostygnięcia.
KROK 2: Po tym czasie zblenduj ugotowaną kaszę z jajkami, mlekiem migdałowym, ksylitolem, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem suszonym oraz wydłubanymi pestkami z laski wanilii na gładką masę.
KROK 3: W miedzy czasie marchew umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj je do przygotowanej masy jaglanej. Na sam koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszaj napowietrzając dodatkowo masę.
KROK 4: Tak przygotowane ciasto przelej go wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 24 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około godziny lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
*Ciasto krojone zaraz po upieczeniu może się rozpadać i kruszyć, dlatego warto odczekać kilka godzin i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.
**Ciasto można ozdobić za pomocą lukru sporządzonego z białek i cukru pudru.
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
Witam , czy mleko migdałowe mozna zastąpić zwykłym?
Oczywiście. Ewentualnie możesz dodać odrobinę aromatu migdałowego, by nadać ciastu charakterystycznego, słodkawego aromatu 🙂
Witam
100g jajek to znaczy ile?
W przepisie użyto 2 szt. jaj. Miary domowe zapisane s pod literką „i”, a wyświetlają się po najechaniu na nią kursorem. 🙂