Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Ciasto na naleśniki
2 szt Jaja kurze surowe
150g Mąka jaglana
300 ml Mleko spożywcze, 2% tł.
2 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
szczypta Sól biała
1/2 łyżeczki Kurkuma
1 łyżeczka Tymianek suszony
Farsz
2 szt Bakłażan
1/2 łyżeczki Papryka słodka wędzona, mielona
1/2 łyżeczki Kmin rzymski
2 ząbki Czosnek duży
1/2 łyżeczki Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
2 szklanki Kasza jaglana, ugotowana

Wart. odżywcza / 100g

447
Energia
16,2g
Białko
73g
Węgl.
12g
Tłuszcze
6,4g
Błonnik
Jaglane naleśniki z pieczonym bakłażanem i kaszą

Jaglane naleśniki z pieczonym bakłażanem i kaszą

Oto ciekawa i zdrowa alternatywa dla zwykłych naleśników z serem. Całkowicie pozbawiona glutenu, wegetariańska a jeśli zamiast jaj użyjesz zmielonego siemienia lnianego a zamiast mleka krowiego, dodasz mleko roślinne - otrzymasz stuprocentowe danie wegańskie

  • 30 min
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Zacznij od usmażenia naleśników. Wymieszaj mikserem wszystkie składniki, dodaj szczyptę soli, tymianek, kurkumę. Smaż cienkie naleśniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody gazowanej.

KROK 2. W momencie smażenia naleśników możesz wrzucić do nagrzanego do 180*C piekarnika posypane przyprawami i czosnkiem i skropione oliwą połówki bakłażana. Wsyp do wrzącej, osolonej wody kaszę jaglaną, gotuj wg wytycznych producenta.

KROK 3. Gdy bakłażany będą już miękkie (dosłownie będą się rozpadać pod naciskiem), wyjmij z piekarnika, obierz ze skóry, rozgnieć widelcem lub zblenduj oraz połącz z ugotowaną kaszą.

KROK 4. Powstałą masę bakłażanowo-kaszową zawijaj w naleśniki. Możesz je jeszcze obsmażyć lub zapiec z serem lub mozzarellą w piekarniku.

(Odwiedzony 2 918 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Wielkanocna sałatka z jajem, warzywami i kaszą gryczaną
następny
Warzywne placuszki z kaszą jaglaną

2 Comments Ukryj Komentarze

1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego połącz z 3 łyżkami ciepłej wody i odstaw aby wytworzyło się żelowe „jajko” – zastąpi to jedno jajko kurze 🙂

Dodaj Komentarz