Jabłka pod jaglaną kruszonką

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

800g Jabłka 4 sztuki
Ciasto
75g Mąka pszenna, pełnoziarnista 5 łyżek
40g Cukier puder 4 łyżki
50g Oliwa z oliwek 5 łyżek
1 łyżeczka Proszek do pieczenia 5g
2 sztuki Jaja kurze surowe
Kruszonka
70g Mąka pszenna, pełnoziarnista
30g Kasza jaglana, sucha
duża szczypta Cynamon mielony
80g Masło extra
50g Cukier brązowy

Wart. odżywcza / 100g

206,5
Energia
3,3g
Białko
25g
Węgl.
11g
Tłuszcze
2.2g
Błonnik

Jabłka pod jaglaną kruszonką

Cechy:
    Kuchnia:

      Pamiętacie śliwki pod jaglaną kruszoną? Tamten przepis naprawdę przypadł wam do gustu, dlatego tym razem postanowiłam skorzystać z sezonu na jabłka. Jak mi wyszło? :)

      • 50 minut
      • Porcje 12
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

      KROK 2: Jabłka obierz i przekrój na ćwiartki, a następnie na mniejsze cząstki. Rozłóż w formie.

      KROK 3: Przygotuj ciasto: W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, oliwę, proszek do pieczenia i jaja. Całość wylej równomiernie na ułożone jabłka i zapiekaj ok. 20 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i zwiększ jego temperaturę do 200 stopni.

      KROK 4: Przygotuj kruszonkę: W drugiej misce połącz resztę mąki z cynamonem, z masłem i kaszą. Rozdrobnij całość w palcach tworząc kruszonkę. Dodaj cukier brązowy i wymieszaj. Gotową kruszonką posyp ciasto i piecz kolejne 20 minut.

       

      1 kawałek to ok. 110 g
      Podawaj na ciepło z kleksem greckiego jogurtu, lub lodami.

      (Odwiedzony 7 517 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Bataty nadziewane komosą ryżową z sosem z awokado
      następny
      Kakaowe naleśniki gryczane z jabłkiem i twarożkiem

      9 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz