Hummus z kaszą jaglaną i słodkimi ziemniakami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 średnie sztuki Bataty
50g Kasza jaglana, sucha
1 szklanka Ciecierzyca z puszki
6 łyżek stołowych Tahini
2 ząbki Czosnek, mały
Do smaku Papryka wędzona
Do smaku Papryka ostra, mielona
Do smaku Pieprz czarny
4 szczypty Sól himalajska, różowa

Wart. odżywcza / 100g

155
Energia
5,4g
Białko
19,2g
Węgl.
6,24g
Tłuszcze
2,7g
Błonnik

Hummus z kaszą jaglaną i słodkimi ziemniakami

Kuchnia:

    Zdrowe i pożywne danie znane każdemu chyba bardzo dobrze. My postanowiłyśmy zaryzykować i, jak to my, przygotować je z dodatkiem kaszy. Wyszła bardzo aksamitna, wręcz kremowa pasta, która z całą pewnością zasmakuje nie tylko weganom. Zdrowego śniadania ! :)

    • 60 minut
    • Porcje 8
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Bataty dobrze umyj, ponakłuwaj widelcem i piecz w skórce przez około 40-50 minut do momentu, aż zrobią się idealnie miękkie, a skórka sama będzie od nich odchodzić.

    KROK 2: W międzyczasie, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut lub do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę.

    KROK 3: Do dość wąskiego naczynia wsyp odsączoną z zalewy i przepłukaną cieciorkę, tahini, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki bataty oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Zblenduj całość na gęstą masę.

    *Gdyby masa była zbyt zbita, dodaj do niej nieco oleju lnianego.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 841 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Gryczana frittata z zielonymi warzywami
    następny
    Kotleciki z komosy z jajkiem i szpinakiem

    Dodaj Komentarz