Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. Ostudź.
KROK 2: Czekoladę połam na kawałki i umieść ją w metalowej miseczce. Następne rozpuść ją w kąpieli wodnej.
KROK 3: Ostudzoną kaszę gryczaną wymieszaj ze zmielonymi w młynku do kawy wiórkami kokosowymi, następnie dodaj do mieszaniny kakao, mleczko kokosowe, syrop klonowy oraz żółtka. Powstałą masę dokładnie zblenduj. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszaj.
KROK 4: W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj ją delikatnie do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj łopatką.
KROK 5: Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wysyp wiórki kokosowe, a następnie przenieś masę z białkami do formy.
KROK 6: Na wierzchu ciasta układamy maliny wciskając je nieco w jego głąb, do momentu lekkiego zanurzenia. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 35-40 minut.
Smacznego!
8 Comments Ukryj Komentarze
Weganie mogą zamiast piany z białek ubić aquafabę- wodę po gotowaniu z ciecierzycy, albo ostudzony wywar z gotowanego siemienia lnianego. Też pyszne 🙂
Bardzo dobra rada! Dziękujemy 🙂
100 gram jajek czyli ile 2 sztuki ?
tak, 2 sztuki po 50 g 🙂
Jeśli chciałabym użyć mąki gryczanej zamiast kaszy, to ile muszę jej wsypać?
Analogicznie, 100g mąki gryczanej, czyli 10 łyżek stołowych 🙂
Rozumiem że rozpuszczoną czekoladę dodać do masy? ? i ile wiórek dodać do ciasta a ile na dno blaszki??
Tak tak, po zblendowaniu masy należy ją wymieszać z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Jeśli zaś chodzi o wiórki, to na dno wysypujemy jedynie taką ich ilość, by przykryły je w całości. 🙂