Dyniowe burgery z kaszą jęczmienną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Dynia
70g Cebula 1 średnia sztuka
100g kasza jęczmienna perłowa, ugotowana 2/3 szklanki
40g Pieczarki 2 sztuki
100g Pomidor suszony, w oleju 5 plastrów
20g Słonecznik, pestki 2 łyżki
10g Kasza manna, sucha 1 łyżka
1g Pieprz czarny szczypta
1g Sól biała szczypta
3g Majeranek 1 łyżeczka
30g Olej rzepakowy uniwersalny 3 łyżki

Wart. odżywcza / 100g

107
Energia
2,5g
Białko
11g
Węgl.
7g
Tłuszcz
2,5g
Błonnik

Dyniowe burgery z kaszą jęczmienną

Cechy:
    Kuchnia:

      Zupa dyniowa w sezonie to podstawa, ale tym razem będzie mniej klasycznie. Bardzo lubię recykling w kuchni, a obiadowe ostatki kaszy jęczmiennej świetnie skomponowały się z dynią, tworząc pyszne, wegańskie burgery. Zapach pieczonej dyni to bajka, dlatego koniecznie zróbcie własne purre!

      • 45
      • Porcje 8
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Przygotuj purre: dynię obierz, pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz 20-25 minut do miękkości. Upieczoną dynię dopraw solą i pieprzem, i zmiksuj blenderem na gładką masę.

      KROK 2: Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, pieczarki pokrój na talarki. Składniki przesmaż do zarumienienia na 1 łyżce oleju i dodaj do purre. Całość wymieszaj.

      KROK 3: Suszone pomidory posiekaj w kostkę i przełóż do miski razem z purre. Dodaj kasze, nasiona słonecznika, przyprawy i wszystko dokładnie połącz. Następnie schładzaj przez ok. 30 minut w lodówce.

      KROK 4: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Masę na burgery nakładaj łyżką, spłaszczając twórz średnie kotleciki. Smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż będą rumiane.

       

      wskazówki:

      • 100g kaszy ugotowanej to ok. 3 łyżki suchej kaszy
      • Gotowe purre z dyni możesz przechowywać do 3-4 dni w lodówce, lub po prostu zamrozić na później. To zdecydowanie lepsze niż pasteryzacja, ponieważ nie narażamy dyni na straty cennych minerałów! 😉
      (Odwiedzony 3 186 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Polenta z kaszki kukurydzianej z tymiankiem
      następny
      Soczyste piersi z kurczaka faszerowane kuskusem

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz