Chrupiące kotlety z brukselki

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

400g Brukselka
60g Cebula dymka 3 sztuki
40g Mąka jaglana 3 łyżki
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
ząbek Czosnek, mały
Pieprz czarny
Sól biała
30g Oliwa z oliwek

Wart. odżywcza / 100g

162
Kalorie
8g
Białko
18g
Węgl.
10g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Chrupiące kotlety z brukselki

Cechy:
    Kuchnia:

      W dzieciństwie nie przepadałam za brukselką, ze względu na jej charakterystyczny smak. Teraz wiem, że wszystko jest kwestią przypraw i odpowiedniego podania, a kotlety sprawdzają się w tym znakomicie!

      • 20 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Brukselkę posiekaj na cieniutkie paseczki a cebulkę w kostkę, wszystko przełóż do miski.

      KROK 2: Do brukselki wbij jajo, dodaj mąkę jaglaną, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość i odstaw na kilka minut.

      KROK 3: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Masę nabieraj łyżką i wykładaj na patelnię, formując kotlety. Każdy z nich smaż kilka minut z obu stron. Następnie odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

      Smacznego!

       

      Wskazówki:
      Jeśli nie masz mąki jaglanej, zrób ją sam. Upraż 40g kaszy jaglanej na suchej patelni a następnie zmiel na mąkę.

      (Odwiedzony 4 878 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Gryczane pierniczki świąteczne
      następny
      Marchewkowy piernik z jagłą

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz