Batoniki jaglane z bakaliami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

190g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
480ml Mleko spożywcze, 2% tł. 2 szklanki
20g Syrop klonowy 2 łyżki stołowe
40g Słonecznik, pestki 4 łyżki stołowe
24g Wiórki kokosowe 4 łyżki stołowe
60g Rodzynki sułtańskie 4 łyżki stołowe
48g Żurawina suszona 4 łyżki stołowe
60g Orzechy laskowe 1/2 szklanki
6g Kandyzowana skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
140g Banan 1 sztuka
4g Cynamon mielony 1 łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

365
Energia
10g
Białko
53g
Węgl.
14,5g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Batoniki jaglane z bakaliami

Kuchnia:

    Bakaliowe batoniki nie są tylko owsiane. Ta jaglana zdrowa pyszność będzie idealną, bezglutenową przekąską po treningu. Zabierzcie ją także do szkoły, pracy lub na uczelnię, by dodać sobie energii na cały dzień! Smacznego :)

    • 45 minut
    • Porcje 6
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę upraż w rondelku do momentu, aż pojawi się lekko orzechowy smak. Następnie zalej ja mlekiem, dodaj syrop klonowy i gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu lub do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn i spęcznieje. Odstaw do wystygnięcia.

    KROK 2: Schłodzoną kasze przełóż do sporej miski. Dodaj do niej pozostałe składniki (banana wcześniej dokładnie rozgnieć widelcem) i dokładnie je wymieszaj, ugniatając masę za pomocą rąk.

    KROK 3: Na wyłożoną papierem blachę wyłóż przygotowana masę i wyrównaj jej wierzch z pomocą łyżki. Na koniec wysyp górę masy posiekanymi orzechami laskowymi, lekko wciśnij je w masę.

    KROK 4: Wstaw blachę do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę, a masę pokrój na dowolnej grubości batoniki.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 035 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Zapiekanka z jarmużem, fasolą i batatami
    następny
    Pomidory zapiekane z kaszą jaglaną

    3 Comments Ukryj Komentarze

    zrobilam wczoraj ,dziecku do szkoly, wprawdzie kasze w mleku gotowalam 2 razy dluzej,niewiem czemu ale i tak udalo sie,wyszly pyszne i mieciutkie na drugi dzien co wazne 😉 dziekuje!

    Dodaj Komentarz