Bataty nadziewane komosą ryżową z sosem z awokado

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

800g Bataty 4 średni sztuki
135g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 2/3 szklanki
0,5g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
1/2 łyżeczki Kmin rzymski 2,5g
12g Sok z limonki 4 łyżeczki
30g Cebula czerwona posiekana
30g Oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
200g Pomidory w puszce 1/2 puszki
3g Czosnek, mały 1 ząbek
Dressing
140g Awokado 1 sztuka
15g Kolendra, świeża 1 pęczek
12g Sok z limonki 4 łyżeczki
30g Oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
5g Syrop klonowy 1 łyżeczka
20ml Woda 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

496,5
Energia
10g
Białko
67g
Węgl.
22,5g
Tłuszcze
9,8g
Błonnik

Bataty nadziewane komosą ryżową z sosem z awokado

Kuchnia:

    Pyszne danie, które może służyć zarówno jako bardzo efektowna przystawka, jak i danie główne. To swego rodzaju połączenie przeciwstawnych smaków: słodyczy batatów i kwaskowatego soku z limonki. Zasmakuje najbardziej wybrednym degustatorom. Spróbujcie koniecznie. Smacznego! :)

    • 80 minut
    • Porcje 4
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Bataty dokładnie umyj. Następnie ostrym widelcem, ponakłówaj w nim dziury po to, by podczas pieczenia, para mogła swobodnie wydostawać się na zewnątrz.no

    KROK 2: Osuszone bataty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez około 60 minut lub do momentu, aż staną się miękkie i nieco zabrązowione.

    KROK 3: W międzyczasie, w rondelku podpraż na średnim ogniu komosę ryżową przez około 5 minut . Dodaj wodę, szczyptę soli, pierzu, sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut lub do momentu, aż komosa wchłonie cały płyn. Zdejmij komosę z ognia, dodaj kmin rzymski i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

    KROK 4: Przygotuj dressing: do misy blendera przełóż obrane, dojrzałe awokado, świeżą, umytą kolendrę, sok z limonki,oliwę z oliwek, szczyptę soli, kmin rzymski i syrop klonowy. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę, konsystencję dressingu regulując dodatkiem wody.

    KROK 5: Przygotuj salsę pomidorową: Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekane pomidory z puszki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprowadź do wrzenia, przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi.

    KROK 6: Jeszcze ciepłe bataty przekrój nożem wzdłuż, lecz tak, by ziemniak tworzył „kieszonkę” do nadziewania. Następnie połóż na każdym łyżkę przygotowanej salsy pomidorowej oraz 3 – 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej. Górę posyp drobno posiekaną czerwoną cebulą i polej przygotowanym zielonym dressingiem z awokado.

    *Danie możesz posypać podprażonymi pestkami dyni.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 3 521 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Marokańska sałatka gryczana z prażonymi orzechami
    następny
    Jabłka pod jaglaną kruszonką

    Dodaj Komentarz