• Strona domowa
  • Dania obiadowe
  • Bakłażan z kaszą gryczaną prażoną ze słonecznikiem, puree kalafiorowe z tahiną i pesto kolendrowo-miętowym

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Bakłażan i kasza
1 szt Bakłażan
100g Kasza gryczana
1/2 szklanki Słonecznik, pestki
1 łyżeczka Zatar
1 łyżeczka Papryka ostra wędzona, mielona
1 łyżeczka Kolendra, ziarna młotkowana lub zmiażdżona w moździerzu
1/2 łyżeczki Kmin rzymski
30g Granat
2 łyżki Oliwa z oliwek
szczypta Sól biała
Pesto kolendrowo-miętowe
50g Kolendra, świeża
10g Mięta świeża same listki
1 ząbek Czosnek ok 8g
30g Migdały, płatki mogą być również orzechy nerkowca, pini lub włoskie) upraż wcześniej na patelni
3g Sól biała
szczypta Pieprz czarny
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Ocet winny
Purée kalafiorowe z tahiną
200g Kalafior
100ml Mleko kokosowe
100ml Woda
1 łyżka Tahini
1/2 łyżeczki Sól biała
szczypta Pieprz czarny
1 łyżka Sok z limonki
szczypta Skórka z limonki
1/2 łyżeczki Miód pszczeli

Wart. odżywcza / 100g

756,5
Energia
23,7g
Białko
67g
Węgl.
49g
Tłuszcze
15g
Błonnik
Bakłażan z kaszą gryczaną prażoną ze słonecznikiem, puree kalafiorowe z tahiną i pesto kolendrowo-miętowym

Bakłażan z kaszą gryczaną prażoną ze słonecznikiem, puree kalafiorowe z tahiną i pesto kolendrowo-miętowym

Jeśli lubicie kuchnię bliskowschodnią, to przepis zdecydowanie dla was! Świetnie sprawdza się jako wegańskie i bezglutenowe danie obiadowe. Dla takich potraw warto poświęcić trochę czasu, a na pewno odwdzięczą się ponadprzeciętnym smakiem :)

  • 1h
  • Porcje 2
  • Trudny

Sposób przygotowania:

KROK 1. Podgrzej piekarnik do 180*C. Przekrój  bakłażan wzdłuż i posyp połówki solą morską. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie użyj ręcznika papierowego by wysuszyć nadmiar wody. Ugotuj kaszę gryczaną tak, aby była al dente ( 2 minuty krócej niż zakłada na opakowaniu producent).

KROK 2. Włóż kolendrę z łodyżkami i listki mięty do głębokiego naczynia, dodaj resztę składników i oliwę poza octem, zblenduj. Konsystencja musi być delikatnie ziarnista, by orzechy były wyczuwalne. Na końcu dodaj przyprawy i ocet, dokładnie wymieszaj.

KROK 3. Połówki bakłażana solidnie skrop oliwą po przekrojonej, wewnętrznej stronie. Posyp kminem rzymskim, pikantną wędzoną papryką, ziarnami kolendry, zatarem.

KROK 4. Piecz przez około 25 minut lub do czasu, aż bakłażany będą miękkie.

KROK 5. Ugotuj kalafior w 50 ml mleka kokosowego i 100 ml wody, dodaj sól i pieprz. Gdy kalafior będzie już bardzo miękki, odlej wywar, następnie dodaj resztę składników i zblenduj na jednolitą kremową masę.

KROK 6. Gdy bakłażan będzie już w piekarniku, możesz zająć się kaszą gryczaną. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika, praż chwilę, do czasu, aż będą zarumienione, dodaj ugotowaną i dokładnie osuszoną kaszę gryczaną, wymieszaj z pestkami i praż na suchej patelni całość jeszcze chwilę, do czasu, aż kasza również się delikatnie zarumieni.

KROK 7. Bakłażana faszeruj kaszą gryczaną, skrop pesto i podawaj z puree.

Mamy nadzieję, że będzie wam smakowało 🙂 Smacznego!

(Odwiedzony 1 853 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Pilaw jaglany z czarną soczewicą, orzechami, granatem i romanesco
następny
Sałatka z białej kaszy gryczanej, fasolki adzuki i mango

Dodaj Komentarz