Sposób przygotowania:
Amarantusanka:
KROK 1: Amarantus wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do rondelka. Do zboża dodaj mleko migdałowe, wodę i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem około 25 minut do momentu, aż amarantus zmięknie i wchłonie cały płyn.
KROK 2: Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, przykryj i odczekaj jeszcze około 5-10 minut. Na koniec dodaj do rondla pół szklanki mleka, by upłynnić całą konsystencję amarantusanki.
Orzechowa posypka:
KROK 1: Wymieszaj ze sobą syrop klonowy z posiekanymi orzechami włoskimi.
KROK 2: Przełóż orzechy na rozgrzaną patelnię i podpraż do momentu, aż orzechy się zabrązowią, a syrop klonowy nieco stwardnieje.
Prażona gruszka:
KROK 1: Gruszkę umyj, osusz i pokrój w dość drobną kosteczkę. Następnie, wymieszaj ją z 1 łyżeczką syropu klonowego i przyprawami. Upraż na gorące, płaskiej patelni ciągle mieszając. Gruszka powinna znacząco zmięknąć.
KROK 2: 3/4 gruszki wymieszaj z ugotowanym amarantusem. Na końcu dodaj jogurt grecki.
KROK 3: Przełóż amarantusankę do głębokiej miseczki. Na wierzch wyłóż pozostałe kawałki gruszki i posyp przygotowaną orzechową posypką.
Smacznego!
6 Comments Ukryj Komentarze
jakaś wskazówka jak ugotować amarantus, żeby nie pryskał po całej kuchni? 🙁 miałam już kilka podejść i za każdym razem ziarna tak strzelają, że muszę wyłączyć po kilku minutach gotowania…
Hmm. Aniu, a czy gotujesz normalnie na wodzie lub na mleku? Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją, szczególnie że przepis był wielokrotnie sprawdzany. Może następnym razem po prostu przykryj pokrywką? 🙂
na wodzie… niestety nie mogę pić mleka 🙁
przykrywam pokrywką, ale ona skacze razem z zawartością 😀 cóż, będę dalej próbować na różne sposoby 🙂
JEśli wynika to z nietolerancji bądź alergii, może spróbuj z mlekiem kokosowym bądź migdałowym? 🙂
Ja zrobiłam na mleku kokosowym i dodałam łyżkę masła orzechowego do amarantusa.
Nie dałam jogurtu. PYSZne śniadanie! 🙂
Super modyfikacje! 🙂 Bardzo cieszymy się, że smakowało! 🙂